Pages Menu

Most recent articles

Komunikat

W związku z awarią serwerów poczty elektronicznej UŚ od 6 maja b. r. mogą wystąpić utrudnienia w kontakcie mailowym z organizatorami konferencji, za które przepraszamy.

Prosimy wówczas o kontakt telefoniczny.

Konferencja w Cieszynie 19 V 2016 r. -dojazd, zakwaterowanie, program

„Ekologia kulturowa: inspiracje – interpretacje – perspektywy”

Szanowni Państwo,
dziękujemy za zainteresowanie naszą konferencją i chęć podzielenia się własnymi obserwacjami, refleksjami, doświadczeniami w związku z zaproponowanym przez nas tematem. Mamy nadzieję, że spotkanie to będzie dla wszystkich uczestników inspiracją do dalszych badań i dyskusji.
Aby konferencja przebiegła sprawnie prosimy o zapoznanie się z informacjami organizacyjnymi poprzez aktywowanie  poniższych linków

Informacje organizacyjne konferencji

Program konferencji -korekta 06. 05. 2016 r.

lub rozwinięcie tekstu po kliknięciu na tytuł wpisu

Ostatni dzień warsztatów w Beskidzie Śląskim

Piątek – ostatni dzień warsztatów-  rozpoczęliśmy od powrotu do Centrum Pasterskiego w Koniakowie. Tam Maria Kohut poprowadziła prelekcje z pokazem dotyczące produkcji sera owczego oraz sposobów przerabiania owczej wełny. Każdy z uczestników nie tylko zyskał dodatkową porcję wiedzy, ale również miał możliwość samodzielnego wykonywania niektórych czynności.

5 634

W południe na spacer dydaktyczny zabrał nas Józef Michałek. Miejscem docelowym był Złoty Groń. Tam nasz przewodnik opowiadał nie tylko o tradycjach wypasu owiec i związanych z tym elementami kultury duchowej czy specyfice lokalnej flory ale również  o możliwościach pogodzenia pozornie wykluczających się działań – tradycyjnych form gospodarowania z intensywnie rozwijającą się turystyką . Po powrocie do Centrum Pasterskiego zostaliśmy ugoszczeni obiadem przygotowanym m. in. z sera, który wyrabialiśmy rano.

7 810 9

Ostatnim punktem spotkania była prezentacja rozwiązań wypracowanych w grupach, na tematy, które zostały zaproponowane w dniu poprzednim: jakie mogą być nowe sposoby wykorzystania owczej wełny, w jaki sposób rozmawiać z wegetarianami na temat wykorzystania mięsa owiec, jak powinny wyglądać zajęcia dotyczące pasterstwa skierowane do dzieci, w jaki sposób walczyć z podróbkami. Zaproponowane pomysły wzbudziły duże zainteresowanie i wywołały burzliwą dyskusję.

12 13 16

Na zakończenie warsztatów pozostały nam pożegnania: z ludźmi, zwierzętami, miejscem i powrót do Cieszyna.

18 19 21 34 20160429_143520

Czwarty dzień warsztatów

W czwartek gościło nas Centrum Pasterskie w Koniakowie. Zanim dotarliśmy na miejsce zatrzymaliśmy się przy Gminnym Ośrodku Kultury w Istebnej, żeby zobaczyć jak wygląda oraz dowiedzieć się jak powstała największa koronkowa serwetka na świecie. W Koniakowie przywitała nas Maria Kohut, która oprowadziła nas po bacówce oraz opowiedziała w jaki sposób funkcjonuje współczesne gospodarstwo pasterskie. Mieliśmy okazję porównać różne systemy gospodarki pasterskiej i poznać ich podstawowe funkcje. Następnie swoją opowieść rozpoczął Piotr Kohut, który zwrócił uwagę, jak bardzo współczesny człowiek traci swoje podstawowe umiejętności przystosowawcze i staje się coraz bardziej uzależniony od innych, zapominając ile zawdzięcza Ziemi. Dowiedzieliśmy się również na czym polega tradycyjny wypas owiec na terenach górskich. Kolejnym prelegentem był Józef Michałek, który zaproponował połączenie ekosystemu przyrodniczego z kulturowym. Jego zdaniem nałożenie tych dwóch rodzajów ekosystemu powinno wzmocnić je wzajemnie, dając podstawy społeczeństwa innowacyjnego, opartego na wspólnocie działania. Później zostaliśmy podzieleni na grupy, z których każda zajęła się inną problematyką, zaproponowaną przez prowadzących. I tak zastawialiśmy się: jakie mogą być nowe sposoby wykorzystania owczej wełny, w jaki sposób rozmawiać z wegetarianami na temat wykorzystania mięsa owiec, jak powinny wyglądać zajęcia dotyczące pasterstwa skierowane do dzieci. Szeroka tematyka uruchomiła lawinę pomysłów, które podsumowane zostaną w ostatni dzień. Na koniec zobaczyliśmy film „Redyk Karpacki” w reżyserii Wojciecha Jachymiaka. Całość zajęć połączona została z degustacją tradycyjnych produktów regionalnych.

SONY DSCSONY DSC

 

SONY DSCSONY DSC

 

SONY DSCSONY DSC

 

SONY DSCSONY DSC

 

SONY DSC